Site icon Успех с Антоанета

Как Да Се Справите С Фондовата Криза

Какво човек може да направи с настоящата променливост на акциите на фондовия пазар? Как да правим инвестиции на пазарите, когато не сме сигурни дали цените ще се повишат или спаднат с определен процент?
Почти сигурно е, че цените на акциите никога не остават същите, защото могат да се повишат или спаднат по всяко време. Със сигурност не e приятно, ако вложите своите пари в инвестиция, която само след няколко седмици ще загуби своята стойност.
Затова трябва да имате добри познания за подобни минали събития, да обмисляте внимателно своите действия и да сте готови да действате трезво при всяка създала се ситуация. 
Здравейте и добре дошли в блога ми за финанси и инвестиции. Надяваме се, че ще намерите тази конкретна статия толкова интересен, колкото и останалите.

Ето първото нещо, което трябва да знаете.


Американският фондов пазар се състои от около 5000 различни компании, които извършват своите бизнес сделки и всяка от тези компании предлага акции за продажба. Всеки инвеститор търси тези компании, които имат потенциал да процъфтяват, да растат,  да обслужват правилно своите клиенти,  и да генерират повече възвръщаемост.
Вече знаете какво търсят инвеститорите на фондовата борса. Ако погледнем представянето на едно предприятие назад във времето, ще видите, че то може да бъде различно с всеки изминал ден.
Нека ви го обясня със следния пример. Днес дадена компания може да е във възход, заради някакви положителна промяна – нов продукт, ново ръководство и т.н. Или стремглаво да потегли надолу, защото нещо в техните цели се е объркало.
Подобни събития дават своето отражение в цените на акциите. Има милион причини цените на акциите да се променят и още толкова причини, поради които пазарите се променят. Повечето от тях са макроикономически проблеми.
Би било излишно да ви отегчавам с някои от тези причини (които по мои сметки могат да бъдат 47), за които е известно, че оказват пряко влияние върху оценката на фондовия пазар, както се оценява от S&P 500, Dow Jones Industrials , Nasdaq и други. 
Добре, нека да играем игра на последствия. Игра, съдържаща фактори или история. Нещо подобно на шахмат или бридж? При тези видове игри, играчът задобрява със всяка една изиграна игра. Ето статистиката, с която можете да работите.
Съдейки по записите от преди около сто години, фондовият пазар винаги е регистрирал около десет процента спад в цените поне веднъж годишно. Понякога този спад достига до двадесет процента почти на всеки четири години или тридесет процента на всеки десет години.
Трябва ли да говорим за COVID-19 и как той разтърси света през март 2020 г.? Фондовият пазар претърпя спад от около тридесет процента и това беше шок за всички. Той стана по-нестабилен от всякога, въпреки фактът, че това беше първият регистриран спад с тридесет процента през последните дванадесет години. Подобни флуктуации са естествени за пазара.
Затова бъдете нащрек и подготвени за такива промени.
Първо, ще бъде неразумно да се продават акции, когато пазарните цени са ниски.
На второ място, ако имате малко резервни пари, използвайте възможността за придобиване на още акции.
Но не очаквайте, че всички акции, колкото и внимателно да сте ги подбирали, ще се представят добре в този период. Никой не дава такива гаранции, най-малко фондовия пазар. Не гледайте какво се случва с акциите във вашия портфейл, не се плашете, ако губят стойност. Продължавайте да търсите нови попълнения и да градите своите бъдещи инвестиции

Уорън Бъфет е казал – „Бъдете предпазливи, когато околните са алчни и бъдете алчни, когато другите са предпазливи“. Затова, когато станете свидетели на пазарен спад, не продавайте, а купувайте още акции. 
За повече информация по темата прочетете 10 Необичайни Начина Да Спестите Пари 
© Lifestyle Tips by Antoaneta

Exit mobile version