Site icon Успех с Антоанета

“5 за 1” разделение на акции и какво значи това за инвеститорите през 2020

Търговията с акции е рисковано начинание, изпълнено с много възходи и падения. Никой не може да предвиди какъв ще бъде пазарът утре, но всеки е свободен да спекулира. Една определена компания на фондовия пазар продължава да изненадва всички ден след ден – Tesla. И това кара всеки да се чуди какво ще е нейното бъдеще.
Добре дошли в моя блог, в който ще намерите всичко нужно за инвестирането в акции, управление на вашите финанси, минималистичен начин на живот и постигане на финансова свобода. Ако все още не сте се абонирали за моя канал, мога само да ви кажа, че пропускате ужасно много.
Хвърлете едно око на моя пост „Наръчник за начинаещия инвеститор през 2020“, ако все още сте нови в сферата на инвестирането. Вашата подкрепа ме мотивира да работя, затова не забравяйте да ми оставите коментар и да харесате материала.
Нека минем към темата на днешната публикация. Днес ще говорим за разделението на акциите 5 към 1 на Tesla и какво значи това за инвеститорите.
Ако следите моите публикации, знаете, че съм голям привърженик на Tesla. Това е компания, която в бъдеще ще се развива изключително много.  За да научите какво е моето мнение за техните акции, може да видите материала по темата – „Как Tesla направи своите инвеститори милионери“.
И какво е най-новото около акциите на компанията? Те обявиха разделение (т.нар. сплит) на акциите – 5 към 1.

Какво значи разделение 5 към 1?

На 11 август Tesla обявиха, че ще разделят своите акции в съотношение 5 към 1. Разделението ще се случи на 28 август. Всеки регистриран инвеститор ще получи дивидент от 4 допълнителни акции за всяка 1, която вече притежава. Според прессъобщението на компанията, този ход цели да направи акциите на компанията по-достъпни за нейните служители. Но не си мислете, че ако притежавате техни акции, за един ден ще станете пет пъти по-богати. При подобно разделение, пазарната капитализация на компанията се запазва, паричното изражение на акциите, които притежавате няма да се промени, просто ще разполагате с 5 пъти повече акции от преди.
За да разберете техния ход, нека направим няколко прости сметки. Към 12 август 2020, цената на една акция на Tesla се търгува за 1554,76 долара.  Нека закръглим цената на 1500 долара. Да речем, че притежавате 1 акция на стойност 1500 долара. В деня, в което влиза в сила това разделение, вече ще разполагате с 5 акции. Но цената на всяка една няма да е 1500 долара, а 300 долара за акция.
Или най-просто казано, стойността на акциите няма да се промени.  Акциите, които се търгуват на борсата ще са 5 пъти повече.

Какво ще се случи от 28 август?

В деня на разделението, броят на акциите на всеки инвеститор ще се увеличи 5 пъти. Изплащането на дивидент за всяка допълнителна акция ще се случи на 28 август. Компанията ще започне да търгува на база разделяне на акции от 31 август. Акциите на Tesla вече отбелязаха 13% увеличение към 12 август, което даде положително отражение на пазарната капитализация на компанията. Тази промяна обезателно привлича интереса, което увеличи и броя на техните инвеститори.

Какво значи това за инвеститорите?

За един обикновен инвеститор този сплит е един голям плюс. Акциите на Tesla са страхотни, но и много скъпи. Средностатистическият инвеститор няма интерес да похарчи над 1000 долара в една единствена акция. Но ако цената на акцияте е 300 долара, то това я прави достъпна. И колкото повече хора инвестират, толкова по-голям става шансът цената й да се покачи.

Финансови показатели Tesla

На 12 август пазарът затвори при цена за акция от 1554,76 долара и се покачи леко до 1563,99 долара към 13 август. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 289 милиарда. Beta е 1,30, коефициент P/E е 804,74 и коефициентът на печалба на акция (EPS) е 1,93. Когато погледнем статистиката за 1 година назад, ясно виждаме, че дори във време на пандемия, Tesla се справят изключително добре.
По скалата от 1 до 5 (като 1 е изключително добра покупка и 5 изключително добра продажба), много анализатори дават 3 на Tesla. Преведено на по-разбираем език – задръжте техните акции в своя портфейл. Само за тази година ръстът в цената на акциите им е с над 200%, като по-значителният скок се наблюдава в периода юни-юли 2020 година, когато от 900 долара за акция, цената достигна до 1500 долара.
През юли достигнаха исторически висока цена от 1700 долара за акция, като към момента се търгува на по-ниски нива. Този скок се дължи на публикувания финансов отчет за второто тримесечие, когато отбелязаха печалби за четвърто поредно тримесечие. Това квалифицира компанията като годна да се присъедини към списъка на S&P500.  Изключително представяне за компания, която беше ударена от пандемията.

Обобщение:

Това са едни изключителни акции и предвиждам страхотно бъдеще за компанията.  С това разделение на акциите, вярвам, че много дребни инвеститори могат да инвестират в Tesla. Този сплит обаче не е от особено значение за големите инвеститори и за самата компания, освен да привлече допълнително внимание върху Tesla. Компания притежава нужната диверсификация за бъдещ успех. Илън Мъск е другото преимущество, което засилва моята увереност в успешното бъдеще на технологичният гигант.

Заключение

Преди да приключим, искам да ви напомня, че моите видеа не са финансови съвети, с които да се съобразявате. Те изразяват моето виждане и мнение по различните въпроси. Оставете ми вашето мнение и виждания за акциите на Tesla в секцията с коментари. Ако този материал е бил полезен за вас, харесайте и го споделете с вашето обкръжение. Не забравяйте да се абонирате, за да получавате винаги актуална информация.

Exit mobile version